Wednesday, May 9, 2012

Természetvédelem

Már nagyon régen tettem fel új dolgot, ez is egy április 15-én végrehajtott feladatot mesél el. 
Ez a bejegyzés nem igazán a jó fotókról fog szólni, hanem arról, hogy aki kint van a természetben és sok jó élményt kap tőle, az tegyen is érte valamit!
Laci barátommal elhatároztuk, hogy ebben az évben létrehozunk egy kékvércsetelepet. Ehhez nem kell más, mint rendesen körülnézni a pusztában és alkalmas helyet találni erre a célra. Laci bevállalta ezt a feladatot és meg is lelte, amit keresett. Nekem az a feladat jutott, hogy a közös pénzen vett ládákat elkészítsem. 20 darabra gondoltunk, mert ez már alkalmas a célunk elérésére. A kihelyezést két lépcsőben végeztük, a nemzeti parkkal egyeztetve. 
A hely egy varjútelep tőszomszédságában van, mert a vércsék ezeknek a madaraknak az elhagyott fészkeiben is szoktak költeni. Költési idejük különbözik, ez teszi lehetővé a dolgot. Remélhetőleg elfoglalják az odúkat, a többi már csak rajtuk múlik!
De ez csak a terv első része volt. 
A kettes számú terv 9 darab szalakótaodú kihelyezése. Ez is megtörtént, nagyon jó helyeket találtunk, és itt is reménykedünk, hogy a madaraknak is elnyeri a tetszését! 
A hármas cél egy vagy két élőhelykezelés. Vagyis kialakítani a gyurgyalagoknak jó élőhelyet. 
Ezt is sikerült megvalósítani, ebben Laci vette ki a nagyobb részt, mert a második telepet egyedül csinálta meg. Jó 6–8 méter hosszban, kézzel (vagyis ásóval) 1 méteres függőleges falat alakítottunk ki. 
Nem kis munka ez, ha kipróbáljátok, majd meglátjátok! :)
Pár fotót azért mellékeltem erről a remek és fárasztó napról. Fogadjátok jó szívvel.